Translate

středa 15. srpna 2012

Alchymist - letní střih po odkvětu (léto 2012)

Ano, já vím, že růže jednou kvetoucí už dávno shodily svou růžovou parádu a teď buď pracují na šípkách, a nebo se pomalu připravují na zimu i bez nich, ale za to často s větším přírůstkem nového dřeva.

Tady je stručný postup, jak zapěstovávám 3. rokem jednu poměrně velkou jednou kvetoucí růži na jednom poměrně malém prostoru. A to samotného Kordesova Alchymistu u stařičkého čtvrtkmene jabloně.




Tahle růže nikdy nebyla nesmělou křehkou kráskou. Letos si ale opravdu poctivě plivla pod kořeny a její květy se ke mně skláněly z koruny jabloně a já se dojímala, kdykoli jsem šla okolo krmit slepice. Ale jak to tak se vzácnými věcmi bývá, té největší nádhery pomálu. Co s tím, když Alchymista ukončí podívanou a krásné květy se změní s nehezké oschlé cucky (protože v deštivém létě se mu opravdu po odkvětu čistit nechce)...?

Šparně čistící květy se zaschlými okvětními lístky


Květy se zaschlými okvětními lístky

Základem je ostříhat veškeré špatně očištěné květy. Plesniví a jsou hnusné. Pryč s nimi.
Přidat popisek
Alchymista nás šípky neoblaží, takže další krok je ostříhat větvičky, které zbyly po dobře očištěných květenstvích.

Pak už se začne budovat tvar keře. Velkým silným výhonům, které růže často pouští, se říká kandelábry. Je jen na otázce budoucího tvaru keře, které výhony ponechám, a které musím růži uzmout.
Kandelábr

Kandelábry, které se mi hodí při budování tvaru keře, ohýbám provázkem ke kmeni jabloně nebo ke schovaným opěrným  tyčím vespod. Díky ohýbání, čili peggingu, pustí příštím rokem růže z naprosté většiny oček kvetoucí výhony. Tím se snáze dociluje efektu keře kvetoucího po celém povrchu růže, a ne jen kdesi ve výši v koruně stromu.
Ohýbání kandelábru
Ohnuté vyvázané výhony
 Nechci ale keř přehustit, takže mnoho kandelábrů stříhám. Na to pozor, tak vitální růže, jako je Alchymista,  se tím nedá zastrašit a pustí z místa střihu výhon nový. Je na to třeba pamatovat při jarním řezu ( pokud samozřejmě moc neomrzne, což se mi naštěstí - ťuk, ťuk - ještě nestalo.)
Střih kandelábru při tvarování keře
Finální zarovnání vyčnívajících větviček
 Finální výsledkem je celkem sympaticky vyhlížející křovíčko, které nás při každodenním juchání zahradou neohrožuje svými trny na životě a je na něj příjemný pohled. Teď už je řada na přisazeném klematisu, aby nadělal v zelených větvích růže se sklonkem léta parádu.
Výsledný tvar keře s posledními dokvétajícími květy
 Všimněte si v levé části obrázku ponechaného vyrůstajícího kandelábru. Až dosáhne požadované délky, bude ohnut vzad, aby byl keř symetricky zahuštěn na obou stranách.


Žádné komentáře:

Okomentovat